tippek
tanácsadók
alkalmazásához

Szókimondóan rávilágítok egy-egy olyan tanácsadó-alkalmazási kérdésre, amelyet a legtöbben elkerülnek.
Kár, hogy a pályám elején nem hívták fel a figyelmemet ezekre! Sok időt, pénzt és bosszússágot megspórolhattam volna. 

Jelenleg a következőkről olvashatsz:

A témalistát bővítem, ahogy az időm engedi.

Jól jönne némi útmutatás
a tanácsadási igényed tisztázásához
és a lehetőségeid áttekintéséhez?

Ami fél órába belefér,
azzal ingyen és további kötelezettség nélkül segítek.
Ha tudod, egyszer majd meghálálod.

Melyik témáról olvasnál még szívesen?

Válassz maximum hármat!
Nem kérek Tőled semmilyen adatot, hírlevél regisztrációt.

Melyik témáról olvasnál még szívesen?

Válassz maximum hármat!
Nem kérek Tőled semmilyen adatot, hírlevél regisztrációt.

Napidíj vagy sikerdíj, illetve
a korai és a túlnyúló tanácsadás

A szervezet- és működésfejlesztésben ritka a tisztán sikerdíjas munka. Alig van ugyanis olyan stabil és jól mérhető környezetben kitűzhető leszűkített cél, amit a megbízó a lehúzás rizikója nélkül vállalhatna, illetve amihez a tanácsadó értelmes kockázattal hozzáköthetné a megélhetését. A tanácsadó ezért – az ügyvédhez hasonlóan – legtöbbször az eladott idejéből él, vagy néha az alapdíj és sikerdíj valamilyen kombinációjából, mint a fejvadászok egy része. A napidíj azonban – ha kimondjuk, ha nem – elkerülhetetlenül ellenérdekelté teszi a tanácsadót abban, hogy rövid időn belül, kevés időráfordítással érjen el tartós eredményt az ügyfélnél. A rutinos értékesítők a hosszú távú érdekre, a következő megbízás és ajánlás elnyerésének reményére hivatkozva szokták elütni ezt a kényelmetlen témát.

Ügyfél oldalon dolgozva megtanultam, hogy nincs más választásom, mint folyamatosan figyelni, hogy a tanácsadó megéri-e a pénzét. Még a legzseniálisabb és sokoldalúbb menedzsment guruknál is működik ugyanis a csökkenő hozadék elve. A túlnyúló tanácsadás elkerülése érdekében szeretek időről-időre tisztán rákérdezni, hogy érdemes-e még nektek az én díjammal tovább csiszolni az adott témát vagy innentől megoldjátok magatok? Kevés tanácsadó figyelmeztet arra, hogy a túl korai behívásával egy kialakulatlan témába sok időt és pénzt vesztegethetünk. Egy új problémánál én tisztázom, hogy kellek-e én is ahhoz, hogy ezt kezeljétek? Próbáltátok már önállóan? Igazgatóként megkönnyítettem a döntést azzal, hogy értékeltettem a fejlesztési témákat potenciális hozadék és külső tanácsadási igény nagysága szerint. Idővel rájöttem, hogy érdemes még a tanácsadók megkeresése előtt egy feltörekvő tehetséget ráállítani a témára: tegyen vele egy korlátozott, olcsó, rövid próbát! Ötből egy biztosan megoldja. De minden esetben tanultunk: ő a témáról, én róla, és mindketten arról, hogy milyen segítségre volt szükségünk.

Tanácsadó jojó, avagy
a burkolt menedzsment insourcing

Minél nagyobb kapacitással és minél tovább van jelen a tanácsadó a cég életében, annál inkább ott ragad. Idővel átvesz funkciókat egy vagy több vezetőtől, része lesz az irányítási folyamatnak. Az elfogadottság érdekében nem edzi, inkább elkényelmesíti a vezetést, nem konfrontálódik és nem konfrontál, pedig a határok feszegetése nélkül nincs fejlődés. Egy időre talán pénzhiány, új direktor vagy más ok miatt kikerül a szervezetből… hogy a régiek a szünet után visszasírják.

A tanácsadó ilyenkor valójában egy vagy több hiányzó vezetői funkciót tölt be a cégben. Bár ez messze nem ideális helyzet, rövid- és középtávon szükséges lehet, ha a vállalatban a vezetői képességek behozásának és fejlesztésének üteme nem tud lépést tartani működési kihívásokkal. A korrekt eljárás szerintem az, ha tanácsadó nyíltan beszél erről a helyzetről a megbízóval, és közösen továbblépési alternatívákat, mérföldköveket alakítanak ki. A lényeg, hogy a szervezet minél előbb és minél nagyobb mértékben önállósodjon azokban a folyamatosan kezelendő témákban, amelyekhez drága tanácsadást vesz igénybe. Tapasztalatom szerint ehhez egy jó módszer, ha a megbízásnak része egy vagy több kiválasztott vezető ütemezett felkészítése a téma továbbvitelére. Bár statisztikákkal nem tudom alátámasztani, de nekem úgy tűnik, hogy a tanácsadó jojó gyakoribb a pénzügyileg kevésbé kifeszített, kockázatkerülő és csekélyebb tehetségfejlesztési rutinnal rendelkező szervezetekben.

Teljespályás letámadás
vagy pilot terület?

Ez a kérdés tipikusan a rendszer-bevezetéseknél, a vállalati kultúra formáló kezdeményezéseknél, illetve a Lean, Agile szisztémák elterjesztésénél merül fel. Nincs rá egyértelmű válasz. Mindkét alternatívát láttam már megbukni és működni. Azért pár dolgot az idők során leszűrtem.

A kezdjük a könnyű területen egy kevésbé fontos funkcióval megközelítés a kiterjesztés kudarcának egyik gyakori oka. A nehezére felkészülés hamis illúzióját nyújtja csupán, és a projektet körüllengi a mellékesség illata. A drága kirakat a másik kiterjesztési-kudarcrecept: a pilot területen megcsinálják, mindegy mibe kerül, de a kiterjesztésnél már nem tudnak mindenütt megfelelő támogatást nyújtani. 

A leginkább sikeresnek azokat a változási folyamatokat láttam, ahol az indulásnál nem annyira földrajzilag vagy szakterületileg szűkítették le a célt, mint inkább funkcionálisan. Az újítások teljes csomagját nem az ügyfélszolgálatra vagy a számvitelre dobták rá most mutasd meg alapon. Ehelyett a szervezeti egységek többségénél (az üzletileg kritikusaknál, nem a támogatóknál) elkezdték használni a megcélzott öt újításból az egyiket (egy fontosat, a második legnehezebbet) aztán a következőt (a legnehezebbet), a harmadikat…